ICL – insättning av extra lins

ICL – Ögonoperation mot närsynthet/översynthet och astigmatism

Korfattat: ICL (Intraocular Contact lens) är en operation utan ögonlaser där man sätter in en extra lins mellan den egna linsen och regnbågshinnan. På många sätt påminner den om RLE, med skillnad att vid RLE tar man även bort den gamla linsen. Vid ICL låter man den gamla vara kvar. ICL kan utföras på patienter med väldigt tunn hornhinna och hjälper mot extrem närsynthet/översynthet och astigmatism.

 

Operationen: Ögonperationen (som görs utan ögonlaser) tar ca 10-20 minuter och man opererar bara ett öga i taget. ICL inleds med lokalbedövning och ibland lugnande om man känner obehag som patient. Operationen sägs vara helt smärtfri. Efter bedövning får man ögondroppar och en ögonlockshållare placeras så att man inte kan blinka. Därefter görs ett litet snitt vid sidan av hornhinnan och en liten lins sätts in mellan den egna linsen och regnbågshinnan. Materialet i linsen brukar vara kollagen eller silikon.

 


Intressant för patienten:

-       Då ingen åverkan gör på hornhinnan med t.ex. ögonlaser, kan personer med väldigt tunn hornhinna genomgå ögonoperationen.

-       Den nya linsen kan lätt bytas ut om det skulle behövas i framtiden.

-       Ögonoperationen utförs ett öga i taget.

 

Risker/återhämtning:

-       Redan dagen efter operation kan man uppleva att synen har blivit bättre.

-       Patienter kan ibland uppleva att den nya linsen skaver lite i början, men det är mycket sällan man upplever värk efter ICL

-       Efter ögonoperationen ska man ta ögondroppar i några veckor.

-       Eftersom ICL är en operation kan inflammation eller infektion förekomma.

-       Ovanliga komplikationer är bildning av gråstarr och förhöjt ögontryck. Gråstarr går att bli av med för gott med RLE (en liknande operation där man istället tar bort den gamla organiska linsen och sätter dit en ny konsgjord).

Leave a Comment

*